Visul american, demolat la el acasă – opinie de Cristina Bărănescu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

În contextul noilor discuții în jurul companiei Herbalife, postul american de televiziune CNBC dedică un material amplu sistemului de multilevel marketing, desigur, centrat pe cazul concret al companiei Herbalife.

Acuzațiile că Herbalife are la bază un sistem piramidal nu sunt o premieră și sunt soldate, de obicei, cu fluctuații ale cotațiilor acțiunilor companiei. Ultimele acuzații au fost aduse în decembrie de Bill Ackman, fondator și CEO al Pershing Square Capital Management, care a vândut o parte din acțiunile Herbalife deținute de fondul său de investiții.Totul pare însă mai mult un ping-pong între investitori, deoarece miercuri Daniel Loeb, managerul unui fond rival de investiții, a achiziționat un pachet de 8,2% din acțiunile companiei, semn că mizează pe creșterea acestora. De fapt, aceasta este și poziția companiei referitoare la Bill Ackman: acuzațiile aduse de acesta sunt false și servesc propriilor interese.

Revenind la materialul CNBC, este vorba despre o investigație, fiind condimentată și cu o filmare cu camera ascunsă la un eveniment organizat de niște distribuitori Herbalife. Deși prezintă câteva declarații ale președintelui companiei și se menționează entuziasmul unor distribuitori, materialul este în mare măsură negativ. Printre lucrurile semnalate de jurnaliștii de investigație se numără:
– stocurile făcute de unii distribuitori, în cazul prezentat fiind vorba despre un cuplu care a investit 10.000 de dolari în câteva luni;
– îndemnurile de pe scenă și din filmulețele online de a recruta noi distribuitori pentru a câștiga bani mai mulți;
– rata mare de eșec a distribuitorilor;
– tot aici trebuie menționată și demonstrația matematică a jurnaliștilor vizavi de saturația pieței, pe motiv că modelul propus în MLM de 5 x 5 x 5 nu poate merge prea departe pentru că depășește populația globului.

În ceea ce mă privește am destule rezerve vizavi de descoperirile materialului CNBC. Toate aceste argumente ar sta în picioare, spre exemplu, dacă Herbalife și-ar îndemna distribuitorii să își facă stocuri, fără să aibă comenzi sau fără să își dorească să consume produsele respective (în majoritatea cazurilor aceste stocuri sunt făcute pentru a arde niște etape și a obține calificări superioare rapid și artificial).
Referitor la mărirea numărului de distribuitori am putea face o paralelă foarte simplă: un singur hipermarket, oricât s-ar strădui managerul acestuia, nu poate avea rulajele pe care le are o rețea de hipermarketuri.
Rata de eșec este valabilă în cazul oricărui domeniu, iar referitor la saturația pieței… se pare, spre exemplu, că Amway nu a reușit această performanță în mai bine de 50 de ani.

Personal, aș fi apreciat mai mult dacă un jurnalist CNBC ar fi încercat să facă part-time munca de distribuitor Herbalife câteva luni.

Am păstrat pentru final vânzarea de vise care se reproșează sistemului MLM, deoarece aici am poate cea mai mare rezervă, în condițiile unei lumi în care am uitat să mai visăm, pentru că nu mai avem timp să visăm (suntem prea ocupați să supraviețuim). Am uitat oare și că fără un vis nu se poate realiza nimic important?

Iti place articolul? Da-i Share:

Comentarii (0)

 1. cantaragiu andrei

  Regret dar HERBALIFE nu este o solutie pentru NIMENI , deoarece :
  1.creeaza dependenta
  2.preturile de achizitie pentru orice produs sunt prea mari
  3.rezultatele unei “cure” cu orice produs sunt prea indepartate , ceea ce presupune un efort financiar considerabil

  • Lavinia B.

   Nu exista o dieta care dupa ce renunti la ea, poti manca ORICAT , ORICUM si zana maseluta iti promite ca NU te vei mai ingrasa NICIODATA!
   Pentru ca nu promoveaza infometarea, Herbalife poate fi tinut fara probleme pe o perioada indelungata ….cine nu ar vrea sa manance un shake si sa stie ca se poate mentine la o greutate normala toata viata?
   Si da…o masa Herbalife e doar 5 lei….. nu stiu ce mai poti manca cu 5 lei in ziua de azi din supermarket…………

 2. CARMEN TARASESCU

  5lei=o masa sanatoasa ,250kcal cu indice glicemic scazut, 20de vitamine si minerale 18gr de proteina vegetala+fibre+grasimi sanatoase= CEA MAI BUNA SI SANATOASA MANCARE.
  Am incercat sa slabesc 5-7kg timp de 30de ani, am rabdat foame 30de ani si am slabit pentru 1-2luni!
  Cu Herbalife am slabit 15kg in 5luni cu 17,3lei/zi( 2mese+suplimente)-nu am rabdat foame, mi-am rezolvat toate carentele obtinute in ultimii 30de ani…mancarea Herbalife nu mi-a dat dependenta.
  Sunt recunoscatoare pentru ce am obtinut in urma cu doi ani. I LOVE HERBALIFE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar