Uniunea Europeană reglementează criptomonedele

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 2,50 out of 5)
Încarc...

comisia europeanaÎn luna iulie 2016, Comisia Europeană a prezentat un „Plan de acţiune pentru întărirea luptei împotriva finanţării terorismului”, propunând un set de reguli stricte privind reglementarea criptomonedei într-un cadru extins al directivei UE de combatere a spălării banilor. Aceste propuneri vor impune reglementări mai dure privind platformele valutare digitale, pentru a preveni folosirea lor în finanţarea activităţilor teroriste, prin urmărirea teroriştilor şi împiedicându-i să mute fonduri şi active. Furnizorii vor fi obligaţi să monitorizeze tranzacţiile şi utilizatorii aşa cum o fac şi băncile, inclusiv să închidă toate sursele de venituri care ar putea să fie folosite pentru finanţarea organizaţiilor teroriste.

Măsura vizează în acelaşi timp spălarea de bani şi evaziunea fiscală, ceea ce pune schimbul de devize virtuale sub directiva dată de UE împotriva spălării de bani. Un alt element important este introducerea unei definiţii legale a criptomonedei: „… o reprezentare numerică a valorii care nu este eliberată de o bancă centrală sau o autoritate publică şi nici nu este în mod necesar asimilată unei monede fiduciare, dar este acceptată de persoane fizice şi juridice ca mijloc de plată şi poate fi transferată, stocată sau schimbată pe cale electronică”. Acestă definiţie va trebui să fie introdusă de toate statele membre UE în legislaţia împotriva spălării de bani, începând cu 1 ianuarie 2017.

Statele membre UE vor fi obligate să ţină un registru central de informaţii despre toţi cei care au conturi bancare şi de plăți, pentru ca autorităţile să aibă acces mai uşor atunci când apar suspiciuni de activităţi ilegale. Uniunea Europeană şi SUA au luat încă din aprilie 2015 măsuri în acest sens, anunţând în comunicatul Comisiei Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic şi Social şi al Comitetului Regiunilor că „programul EU – SUA de urmărire a finanţării terorismului (TFTP) permite statelor membre să ceară o anchetă a datelor financiare, când există suspiciuni rezonabile privind activităţi teroriste. Până acum, TFTP a furnizat piste privind numeroşi suspecţi de terorism şi a reţelelor lor de susţinere”.

Noul plan de acţiune este prima încercare coerentă a UE de a reglementa criptomonedele şi tranzacțiile cu monede virtuale, în contextul de creştere a popularităţii lor. La începutul acestui an, parlamentul japonez a adoptat o lege care reglementează schimburile în criptomonedă cerându-le să se înregistreze la paznicul financiar al ţării – Agenţia Serviciilor Financiare. Guvernul rus a mers şi mai departe, anunţând planuri de a crea o monedă naţională digitală controlată de stat, care se zvoneşte că ar combina caracteristici din blockchainurile publice şi private.

Vezi documentul publicat pe site-ul Comisiei Europene:

Action Plan for strengthening the fight against terrorist financing

Mai multe companii care utilizează moneda digitală utilizează sistemul de distribuție MLM. Informațiile de mai sus au fost sintetizate și publicate pe site-ul OneCoin.eu, care menționează că aceste schimbări sunt adresate în primul rând sursei deschise a criptomonedelor, ce permite tranzacţii anonime. De asemenea, OneCoin specifică că respectă deja toate noile reglementări, fiind o criptomonedă de rezervă centralizată, împiedicând indivizii să se implice într-un comportament criminal şi nedorit.

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar