Şapte întrebări care condiţionează amânarea finală

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

birou7Tindem să credem că amânarea este cauza multor lucruri rele. Nu-ţi termini treaba la timp, ratezi termenele limite, laşi ideile grozave să se stingă prea mult şi faci oamenii să fie exaperaţi pur şi simplu aşteptând.

Dar amânarea nu este doar o cauză. Este şi un efect. Ce cauzează întârzierea auto-impusă în execuţie? Sunt şapte factori: importanţa percepută, opţiunile existente, experienţa, aptitudinile necesare, resursele disponibile, rezultatele aşteptate şi starea de spirit. Fiecare din aceşti factori te pot trage înapoi din a-ţi termina treaba.

Dacă vrei să-ţi păstrezi un flux de lucru bun, să-ţi onorezi angajamentele şi să finalizezi până la termenul limită, pune-ţi aceste şapte întrebări ca să îţi dai seama ce cauzează amânarea şi să te întorci pe drumul cel bun.

1. Este ceea ce ar trebui să fac chiar acum?

Când munca pe care o faci nu se apropie de scopurile tale, eşti prin definiţie în amânare. Când eşti ocupat cu o sarcină care nu este conectată cu ţelurile tale, las-o. O mare parte din ceea ce faci zilnic poate fi lipsit de importanţă, redundant sau care să nu aibă legătură cu obiectivele tale. Dar este posibil să nu ai de ales. În acest caz, gândeşte-te la modalităţi creative de a face sarcina importantă pentru scopul tău mai mare.

2. Ce ar trebui să fac în continuare?

Să ai opţiuni este important pentru productivitate, dar să alegi ce faci în continuare devine mult mai solicitant când:
a) Nu vezi nicio opţiune. Dacă nu ştii ce să faci, nu vei face nimic. Întoarce-te la planşetă şi începe să cauţi idei. Invită-i pe alţii să te ajute să-ţi indentifici opţiunile mai bune.
b) Ai prea multe opţiuni. Având prea multe posibilităţi este dificil să alegi una şi să te fixezi pe ea. Restrânge-ţi opţiunile, alege una şi bazează-te pe ea. Luarea deciziei este mult mai paralizantă decât să te ocupi de ea după.
c) Opţiunile sunt vagi. Ştii ce să faci, dar nu ştii cum să faci. „Găseşte un mentor” sună ca un sfat bun, dar e posibil să nu ai idee unde să-l găseşti sau ce să-i ceri. Fă-ţi opţiunile pe bucăţi: clare, specifice şi acţionabile.
d) Opţiunile sunt în concurenţă. Să munceşti la îndatoririle tale său să-ţi petreci timpul liber cu cei dragi? Ar trebui să-ţi cheltui bonusul reparând acoperişul sau să urmezi un curs de management financiar? Atunci când opţiunile tale sunt în concurenţă, alege şi fă-o pe una prioritară sau şi mai bine, dă-ţi seama cum să ai prăjitura, dar să şi mănânci din ea.
 
3. Am mai făcut-o înainte?

Experienţa determină operativitatea ta. Să ai experienţă înseamnă să ştii ce să faci. Ştii paşii implicaţi, strategiile pe care te bazezi şi anticipezi provocările. Să nu ai experienţă înseamnă că te simţi pierdut mult mai uşor, confuz şi copleşit. Dar aminteşte-ţi că, pentru a construi o experienţă, tot ce ai nevoie este să îţi stabileşti un calendar şi să exersezi mult.

4. Am abilităţile necesare?

Să nu ai abilităţile necesare ca să termini un lucru poate să te încetinească. Cu cât mai repede îţi dai seama de carenţele de abilitate, cu atât mai repede te poţi întoarce la acţiune. Decide dacă este mai bine să înveţi acea abilitate sau să delegi sarcina altcuiva. Deficienţa de abilitate nu trebuie să fie reală. Poţi pur şi simplu gândi că nu ai ceea ce trebuie, dar acest lucru tot te va reţine.

5. Am resursele de care am nevoie?

Ca să finalizezi un proiect ai nevoie de cinci resurse majore: timp, informaţie, bani/materiale, energie şi sprijin. Dar, spre deosebire de experienţă şi abilităţi, pe care le construieşti odată pentru totdeauna, cantitatea de resurse fluctuează. Trebuie să evaluezi resursele de care ai nevoie cu precizie şi în avans. Întreabă-te: „De cât timp am nevoie şi cât timp am la dispoziţie? Cât de mult îmi ia ca să învăţ? Cât costă şi oare pot să mi-l permit? Cât de multă energie fizică, mentală şi emoţională îmi solicită? De cât sprijin am nevoie şi de unde îl obţin?”.
Să supraestimezi resursele de care ai nevoie poate să te împiedice să treci la acţiune. Să le subestimezi poate să te împiedice să-ţi îndeplineşti promisiunea.

6. Ştiu la ce rezultat să mă aştept?

Acţiunile şi  întârzierile au rezultate şi consecinţe. Este mult mai probabil să depui efort în ceva când ştii cum şi când te vei achita de acea sarcină şi ce ai de pierdut sau de câştigat. Cu cât sunt mai evidente rezultatele pozitive sau consecinţele negative la care te aştepţi, cu atât mai concentrat, motivat şi productiv vei fi. În contrast, când eşti confuz cu recompensa sau pedeapsa pe care o vei primi, îţi poţi suspenda activitatea şi amâna pe termen nelimitat. Cu cât îţi este mai clar şi mai sigur la ce rezultate să te aştepţi, cu atât mai repede vei termina lucrurile.

7. Sunt în starea de spirit potrivită?

Starea ta de spirit îţi poate afecta munca. Să fii într-o stare de spirit proastă poate submina concentrarea, motivarea şi productivitatea. Senzaţia de anxietate, de depresie sau de copleşire îţi poate reduce eficienţa cognitivă. Paradoxal, acest lucru se întâmplă şi când eşti într-o stare grozavă. Prea mult entuziasm este o provocare ca să rămâi concentrat, să gândeşti calm şi să lucrezi în mod deliberat. Condiţia ideală pentru a fi productiv este să fii într-o stare de spirit uşor pozitivă.

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar