Robert Kiyosaki: Unde-au disparut banii?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Unde au dispărut banii? – este unul dintre cele mai recente materiale postate de Robert Kiyosaki pe site-ul său de educație financiară. În anii 1950 – 1960, își amintește acesta, în America nu se vorbea despre prăbușirea dolarului, despre criza monetară internațională sau despre datoria națională. Oamenii nu se temeau de momentul pensionării,  știau să își construiască un nivel decent de viață și înțelegeau expresia: Nu este nimeni de vină în afară de tine. Exista o clasă de mijloc foarte puternică, se producea mult și afacerile erau înfloritoare, iar un segment puternic de oameni alegea calea unei afaceri proprii.

Astăzi lucrurile stau diferit, rata șomajului este oficial de 8,3%, iar datoria SUA urmează să depășească 16 trilioane de dolari, scrie Kiyosaki, care oferă un răspuns la întrebarea ce s-a schimbat, și anume pierderea independenței. Iar când se referă la independență nu are în vedere la cea menționată în Constituție, ci independența manifestată la nivelul exprimării individuale, la modul de abordare a afacerilor și a vieții de zi cu zi.

Kiyosaki citează, la rându-i, un articol semnat de Nicholas Eberstadt în The Wall Street Journal, care menționează înclinația, de-a lungul istoriei, a cetățenilor americani spre afaceri proprii și industrie , iar pe de altă parte oroarea acestora de dependență:”Deși mulți americani erau săraci, chiar și cei aflați într-o situație disperată refuzau ajutorul considerat drept un afront la demnitate și independență. Cei care trăiau din ajutoare publice erau numiți sărmani, iar fondurile pentru aceștia țineau de autoritățile locale.”

Astăzi oamenii nu mai au acea percepție negativă asupra ajutoarelor de la guvern, explică articolul în continuare, sau vizavi de renunțarea la libertate pentru ajutoare. Astăzi se simt îndreptățiți să primească ajutoare. Astăzi e bine să fii sărman.  Explicația? Ai mai multă siguranță atunci când te bazezi pe alocații decât pe propriile puteri.  Asta până într-o zi când te trezești și realizezi că ești sărac. Iar mai îngrozitor este atunci când realizezi că guvernul pe care te bazezi este și el sărac.

Ce se va întâmpla în viitor? Vor fi doar două clase sociale, explică Eberstadt și Kiyosaki. Săracii și ultrabogații. Iar clasa în care se va regăsi fiecare va depinde de modul în care o persoană alege să își trăiască viața. Vrea să fie independentă? Sau vrea să se bazeze pe alocațiile de la guvern?

“Dacă vrea să fie bogată, alegerea este clară. Trebuie să fie o persoană independentă, care își ia viitorul și situația financiară în propriile mâini, printr-o educație financiară solidă, ceea ce nu va primi niciodată de la guvern. E nevoie de muncă, disciplină și independență, ceea ce se găsește mai greu în ziua de azi.”

Întrebarea este, conchide Kiyosaki, ce alegi să fii, dependent sau independent? Din fericire, alegerea îți aparține.

Sursa: RichDad.com

Iti place articolul? Da-i Share:

Comentarii (0)

  1. Gabriel

    …. si tot nu am aflat unde au disparut banii… cu toate ca mai ineresant era daca aflam DE CE au disparut banii, DE CE a scazut consumul care a condus la cresterea somajului… tema este abordata simplist si nu identifica solutii deoarece nu identifica adevaratele cauze care au condus catre situatia prezenta.

  2. Edy Ardeleanu

    Foarte bun articolul! Kiyosaki este un geniu! Din pacate exact ceea cea a prevazut el in cartile lui, s-a intamplat si asa o sa se intample si in viitor!
    Oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca totul depinde de fiecare dintre ei, de modul cum gandesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar