Robert Kiyosaki, despre inteligenta succesului

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

În cartea “Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences“, scrie Kiyosaki,  autorul Howard Gardner a subliniat șapte tipuri de inteligențe. Iată scurtele lor descrieri, din perpsectiva lui Gardner.

Oamenii care au inteligență verbal-lingvistică tind să fie buni la citit, scris și memorat cuvinte și date. Ei învață cel mai bine citind, luând notițe și ascultând prelegeri, având emisfera stângă a creierului dominantă. Școala este relativ ușoară, iar mulți dintre studenții de nota 10 devin jurnaliști, avocați, autori și medici.

Cei înzestrați cu inteligența logico-matematică se simt confortabil în preajma  numerelor, problemelor numerice, logice și abstracțiilor. Aceste persoane sunt dominate cel mai adesea tot de emisfera stângă a creierului, deci se descurcă foarte bine în medii tradiționale de educație. Majoritatea vor deveni ingineri, oameni de știință, doctori, contabili și analiști financiari.

Studenții cu inteligență corporal-kinestezică sunt adesea dăruiți din punct de vedere fizic. Ei tind să învețe mai bine prin mișcare și acțiune. Acest tip de inteligență se vede în sala de sport, pe terenul de fotbal, la lecțiile de dans sau de actorie ori în domeniul auto. Sportivii profesioniști, dansatorii, actorii, modelele, chirurgii, pompierii, militarii, polițiștii, piloții, șoferii de curse și mecanicii sunt adesea înzestrați cu această inteligență.

Inteligența spațială este prezentă puternic în artă, vizualizare, design și în rezolvarea de puzzle-uri. Aceste persoane sunt în general considerate dominante de emisfera dreaptă a creierului. Elevii înzestrați cu această inteligență tind să nu se descurce bine în mediile de învățământ tradiționale, ci în cele care se concentrează pe artă, design, culoare și arhitectură. Aceștia vor deveni artiști, designeri de interior, de modă și arhitecți.

Inteligența muzicală este sensibilă la muzică, ritm, melodie și timbru. Aceste persoane de multe ori cântă și performează bine la instrumentele muzicale. Nici acest tip de inteligență nu se cultivă bine într-un cadru de învățământ tradițional. O persoană cu acest har este bine să învețe în medii muzicale, cum ar fi școlile de arte.

Oamenii cu inteligență interpersonală sunt comunicatori. Ei sunt de obicei populari și extrovertiți, afișând sensibilitate față de stările altora, sentimente, temperamente și motivații. O persoană dăruită cu această inteligență se descurcă în general bine în școală, mai ales la concursurile de popularitate. Acești oameni au tendința de a merge către vânzări, politică, educație și asistență socială.

Inteligența intrapersonală este adesea numită și inteligență emoțională. Acest tip de inteligență ia în considerare auto-reflecția și introspecția. Inteligența emoțională se referă la a avea o înțelegere profundă a sinelui, cu punctele forte și punctele slabe, și a ceea ce te face unic, cu capacitatea de a gestiona reacțiile și sentimentele. Inteligența intrapersonală este crucială pentru mediile cu un stres mare și este critică pentru succesul în aproape orice domeniu sau profesie.

Inteligența succesului, explică Robert Kiyosaki, se referă la inteligența intrapersonală, care înseamnă comunicarea cu sinele, înainte de a lăsa emoțiile să vorbească cu alții (Ex.: când cineva e furios și numără până la zece înainte de a vorbi). Inteligența intrapersonală este importantă pentru succes, mai ales atunci când condițiile sunt dificile și o persoană dorește să renunțe sau îi este teamă. Cunoaștem cu toții oameni care sunt extrem de emoționali și care au tendința de a-și lăsa emoțiile să le conducă viața și care, de multe ori spun sau fac ceva ce ar putea regreta mai târziu.

Inteligența emoțională nu înseamnă totuși a fi lipsit de emoții, ci înseamnă că știți că este normal să fiți nervos, dar nu scăpat de sub control. Știți că e normal să vă simțiți rănit, dar nu este bine să faceți ceva stupid în numele răzbunării.

Mulți cunoaștem o persoană care este foarte inteligentă, să zicem, la matematică, dar permite emoțiilor să îi afecteze viața. De exemplu, dependențele sunt de multe ori cauzate de o lipsă de inteligență emoțională. Astfel, când este frustrat, furios sau fricos, un om poate exagera cu mâncarea, băutura, sexul sau drogurile pentru a amorți durerea emoțională. Unii oameni merg la cumpărături atunci când plictisiți și cheltuie bani pe care nu-i au.

Gestionarea emoțiilor este cheia succesului în zilele noastre. Faceți un bilanț al modului în care vă gestionați emoțiile. Sunteți inteligent în modul în care exprimați ceea ce simțiți, mai ales sub stres? Sau vă lăsați emoțiile să vă submineze continuu capacitatea de a reuși?

Sursa:   RichDad.com

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar