Retrospectiva MLM a anului 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

retrospectivaMLM News vă prezintă retrospectiva anului 2017 în network marketing, un an cu foarte multă dinamică, am putea spune, cel puțin în acest domeniu.

Startul MLM-ului în 2017 a fost dat în ianuarie, de LR Health & Beauty, care a continuat momentumul creat în 2016. Compania și-a condus activitatea de-a lungul anului 2017 sub deviza Hai cu noi! și alături de ambasadoarea Teo Trandafir. Așteptăm cu nerăbdare cifrele care vor fi anunțate la începutul lui 2018, dat fiind că numai în prima jumătate a anului LR și-a mărit numărul de parteneri independenți cu 1400 de oameni. Menționăm aici, din ceea ce am urmărit noi, efortul extraordinar de echipă, colaborarea foarte bună la nivel de leadership dintre companie și partenerii independenți.

Lansări în 2017

Un moment mult așteptat de iubitorii de călătorii din România a avut loc în 22 ianuarie 2017! WorldVentures s-a lansat oficial în România printr-un eveniment de amploare organizat la Sala Palatului din București, în prezența a peste 4.000 de oameni.

În 4 aprilie 2017, a avut loc cea de-a doua lansare oficială a anului în MLM-ul românesc. Este vorba despre compania Finclub, din Cehia, care activează pe piața europeană de 25 de ani. Compania aduce pe piață gamele sale de suplimente naturale si de îngrijire personală.

Cea de-a treia lansare oficială a anului 2017 a avut loc tot în aprilie. De data aceasta vorbim de firma de turism americană Surge365, care a decis să se extindă în Europa din România, prin nou înființata companie Surge365 Global. Liderii care și-au asumat această muncă de pionierat sunt Oana și Răzvan Petcu, foștii diamanți de la Organo Gold.

O altă companie care și-a întins rețeaua de distribuție în România în 2017 este Zinzino, o companie de vânzări directe cu sediul general în Suedia și care a venit pe piață cu două linii de produse – Cafeaua Zinzino și gama de suplimente nutritive Zinzino.

Compania de vânzări directe LifePharm Network Global este un alt new entry, dacă putem să îi spunem așa, pe piața din România, în iunie 2017. Înființată în 2011, LifePharm este o companie de vânzări directe cu sediul în Orange County, SUA, care produce suplimente nutritive.

Tot la acest capitolul menționăm lansarea, de către Onecoin împreună cu OneLife, a platformei pentru comercianți Dealshaker, care se bucură deja de oferte atrăgătoare. De remarcat aici faptul că echipa OneLife România a organizat, în premieră la nivel mondial, primul Târg al comercianților Dealshaker, în iunie 2017, la Romexpo. Echipe din mai multe țări au preluat modelul din România și au organizat târguri pentru comercianții care acceptă monede onecoin. Următorul eveniment de amploare de acest fel va avea loc în februarie 2018, la Zagreb. Târgul din Croația este organizat de Mihail Petrovic și marchează împlinirea unui an de la lansarea platformei. Motivul cel mai important însă pentru care partenerii Onelife așteaptă cu nerăbdare anul care vine este acela că a fost anunțată data la care moneda Onecoin va intra pe exchange, mai exact 8 octombrie 2018.

Încheiem seria de lansări cu… anunțul unei lansări oficiale în 2018. Usana Health Sciences a anunțat în cadrul Convenției Internationale desfășurate în Salt Lake City extinderea, din vara lui 2018, în patru noi piețe europene, printre care și România.

Lideri de top prezenți la București

România a fost vizitată și în 2017 de lideri de top mondial în zona de vânzări directe și network marketing. Menționăm doar câțiva dintre aceștia:

  • David Dornan, Diamant Fondator Amway SUA, fiul fondatorilor Network TwentyOne Jim și Nancy Dornan
  • Matt Morris, International Marketing Director WorldVentures
  • Johnny Wimbrey, public speaker, coach, om de televiziune
  • Sheri McCoy, CEO AVON, aflată pentru prima oară în România
  • Leow Soon Seng, preşedintele Gano Excel
  • Alberto Ceccarelli, fost lider de top Agel, care, și-a găsit în cele din urmă locul într-o companie italiană, după o scurtă tranziție în Rain International
  • Jirath Submongkonkul, Dublu Diamant Director în Jeunesse Global și fondatorul unui proiect de marketing online impresionant în Asia
  • Ib Nielsen, Black Crown Zinzino

Tranzacții

La capitolul tranzacții importante, figurează compania de produse de frumuseţe Coty Inc. Aceasta a cumpărat 60% din acţiunile deţinute de retailerul de cosmestice online Younique LLC pentru aproape 600 de milioane de dolari, în încercarea de a-şi redresa afacerea cu parfumuri, aflată în dificultate.

Tupperware și-a închis fabrica din Franța și a vândut Beauticontrol către Youngevity International. Ca parte din înțelegere, Yougevity va integra forța de vânzări a Beauticontrol în cadrul companiei sale, precum și produsele de marketing cu însemnele Beauticontrol și alte mărci în portofoliul său de produse. Youngevity va comercializa, de asemenea, produsele cu marca Beauticontrol membrilor săi. Tupperware va dobândi o parte din drepturile din vânzările viitoare ale reprezentanților Beauticontrol și din vânzările de produse din linia Beauticontrol realizate de membrii existenți Youngevity.

Top companii

Topul celor mai mari companii de vânzări directe este ocupat în continuare de trei coloși, Amway, Avon și Herbalife. Compania cu cea mai mare creștere, potrivit Direct Selling News, este compania Jeunesse, care și-a crescut vânzările anuale la 1 miliard de dolari în doar doi ani.

Trenduri

În ceea ce privește trendurile anului în MLM, menționăm aici intrarea puternică a monedelor digitale în zona de vânzare directă și network marketing. O serie de oportunități nou apărute atrag mlm-iștii care apreciază faptul că se pot bucura de beneficiile exploziei de monede digitale fără să aibă cunoștințe avansate în domeniu. De reținut însă că sectorul monedelor digitale este totodată unul cu risc ridicat.

De asemenea, remarcăm declinul tot mai accentuat al marketingului clasic, reclama care ajunge la mase mari de oameni fiind înlocuită de marketingul care vizează atragerea prospecților direct interesați de tipul de produse sau servicii oferite.

Pierderi ale industriei

Din nefericire, cu câteva zile înainte de evenimentul de lansare a companiei LifePharm, Attila Antal a încetat din viață. Attila Antal era liderul implicat în lansarea companiei în România și unul dintre liderii network marketingului din România.

Helen J. DeVos a încetat din viață la vârsta de 90 ani. Ea a fost soția lui Rich DeVos, care este cofondator al companiei de direct sales Amway și care deține echipa de baschet Orlando Magic.

Surpriza anului

Considerăm că aici locul de cinste îi revine companiei Vemma. Compania închisă temporar de autoritățile americane a luat-o de la zero, fondatorul acesteia, BK Boreyko, reconstruind totul într-un context în care mulți alții ar fi renunțat. Și iată că la doi ani după ce a început să reconstruiască piața din SUA, BK Boreyko a anunțat revenirea pe piața din Europa. La 1 septembrie, Vemma Nutrition a deschis un birou european în Hartberg, Austria, operațiunile acestuia fiind conduse de fostul lider (Royal Ambassador) Harald Maier.

Legislație MLM

Un proiect de lege, denumită H.R. 3409, a fost prezentat în Camera Reprezentanților din SUA, în iulie 2017, împotriva schemelor piramidale. Proiectul prevede înăsprirea regulilor pentru companiile de vânzări directe și pedepsirea celor care profită de modelul de afaceri al companiilor de vânzări directe.

Nou președinte WFDSA

Magnus Brännström este, din octombrie 2017, noul președinte WFDSA – Federația Mondială a Asociațiilor de Direct Selling (WFDSA), organizație comercială globală ce reprezintă peste 60 de asociații naționale de profil. Mandatul lui Magnus Brännström, președinte și CEO Oriflame, va fi valabil până în octombrie 2020. Anterior, președinte al WFDSA a fost Doug DeVos, președintele Amway.

Ce spun cifrele

Federația Mondială a Asociațiilor de Vânzări Directe (WFDSA) a raportat vânzări globale de 182,55 miliarde de dolari pentru anul 2016, comparativ cu 183 de miliarde în anul precedent. Numărul distribuitorilor la nivel mondial a crescut cu 4 milioane, ajungând la 107.337.983 de persoane implicate în această industrie. Iată și o surpriză plăcută pentru noi: în 2016 vânzările directe s-au ridicat în România la suma de 360 de milioane de dolari, comparativ cu 328 de milioane de dolari în anul precedent,  iar numărul de distribuitori a ajuns la 350.000, adică numărul acestora a crescut cu 43.000 într-un an!

NMForum, a patra ediție

Desigur, nu putem închide retrospectiva noastră fără a menționa evenimentul organizat de echipa MLM News în 4 noiembrie 2017 – Network Marketing Forum. Mai exact, a patra ediție a evenimentului, cu tema: Provocări și soluții în Network Marketing. Vă lansăm, de asemenea, invitația de a ne întâlni și în 2018, așa cum ne-am obișnuit, în prima sâmbătă din luna noiembrie, la a cincea ediție NMForum.

Ne-am gândit că, și dacă ne-ați urmărit, și dacă nu ne-ați urmărit în 2017, o radiografie a anului e utilă și în zona de MLM, în aceste momente. Mulțumim tuturor celor care ne-au vizitat platforma de știri și tuturor celor cu care am colaborat în aces an. În pragul lui 2018, vă spunem și noi, echipa MLM News, La mulți ani! și vă dorim Un An Nou cu sănătate, prosperitate și împlinire!

AnNou

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar