Piata suplimentelor nutritive din Europa Centrala a depasit 1 miliard de euro. Romania, cea mai atractiva piata in crestere

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Vânzările companiilor producătoare de suplimente nutriționale continuă trendul ascendent, potrivit unui nou raport atingând pragul de 1 miliard de euro doar în Europa Centrală, cu România în frunte (având 24% creștere în 2011).

Bulgaria a crescut cu 11,9%, Slovacia cu 10,9%, Polonia cu 6,2%, iar Ungaria cu 4,1%. Deși s-a remarcat cu cea mai mare creștere, România este menționată ca având cele mai mici cheltuieli la capitolul suplimente alimentare pe cap de locuitor. La polul opus se află Cehia, care a înregistrat cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor, dar în schimb a avut cea mai mică rată de creștere, de doar 3,5%.

Această situație este foarte probabil să se mențină până în 2014, respectiv Cehia va continua să fie cea mai dezvoltată piață de suplimente din regiune, iar România va fi cea mai atractivă piață în creștere.

Dacă vă întrebați de unde această explozie a pieței suplimentelor nutritive, iată doar câteva fapte și cifre relevante:

1. Criza economică ar putea să amenințe progresele înregistrate în materie de speranță de viață în Europa, în cazul în care unele guverne decid să reducă bugetele alocate sănătății, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății într-un raport publicat miercuri.

OMS subliniază că situația sanitară s-a ameliorat în Europa, dar că există diferențe mari de la o țară la alta. Astfel, cheltuielile în domeniul sănătății variază enorm de la 11,9% din PIB alocați sănătății în Franța și Olanda (în 2010) până la 2,5% în Turkmenistan.

Având în vedere faptul că peste un sfert din populația europeană va depăși vârsta de 65 de ani până în 2050 (potrivit OMS), iar această evoluție va fi o reală provocare pentru sistemele de sănătate, putem concluziona că oamenii sunt deja în căutare de soluții și alternative viabile pentru a-și menține speranța de viață crescută.

Reamintim că principalele cauze ale decesului rămân în continuare bolile cardiovasulare și cancerul, după cum arată rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății, cu rate medii ale mortalității și de 3-4 ori mai mari în țările sărace și foarte sărace, față de cele dezvoltate

2. Calitatea îndoielnică a alimentelor (conținut ridicat de E-uri, efectele pesticidelor asupra organismului uman, posibilele efecte, insuficient cercetate încă, ale Organismelor modificate genetic etc.) provoacă adevărate isterii în urma buletinelor de știri alarmante, în urma cărora oamenii se întreabă cu ce se mai pot hrăni.

3. Philippe Ewen și Bernard Debré consideră că „fiecare al doilea medicament din lume este inutil (circa 50% ), chiar periculos pentru omenire și aproape 56 de tipuri de medicamente ar trebui retrase din farmacii”. Lista cuprinde remedii împotriva fumatului și diabetului, pentru cancer, boli neurologice, cardio-vasculare, osteoporoză, stimulente psihice, antidepresive, contraceptive de generația a treia și a patra. Toate acestea fac mai mult rău decât bine, îmbogățind lanțurile de farmacii și producătorii”, susțin cei doi profesori de medicină francezi.

Biblia psihiatrilor americani – „Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder” (DSM 4) – a introdus 77 de boli mentale noi. Pentru a introduce aceste noi boli a fost schimbată definiția bolnavului.

Cheltuielile cu sănătatea ale populației s-au triplat în ultimii ani, atât din cauza creșterii constante a prețurilor medicamentelor, dar mai ales din cauză că medicii prescriu tot mai multe clase de medicamente pentru orice presupusă afecțiune. Astfel, în contextul unui consum excesiv de medicamente, tendința de renunțare la acestea și înlocuirea acestora cu produse naturale este absolut firească.

4. Efectele secundare ale medicamentelor nu mai sunt puse la îndoială. Mai mult, când se testează un medicament nou, rezultatele testelor ar trebui publicate pentru toată lumea medicală – doar că, de cele mai multe ori, rezultatele negative sau neconcludente nu se raportează, nemai ajungând la medici şi cercetători, susține Ben Goldacre într-un discurs apărut pe TED.com.  Britanicul Ben Goldacre explică de ce aceste seturi de date negative neraportate induc în eroare, fiind deosebit de periculoase pentru pacienți.

Ca reacție la această criză a sănătății și a acestui consum crescut de medicamente, a apărut în ultimii câțiva ani și s-a dezvoltat un curent BIO-naturist, în încercarea de întoarcere către natură și remediile ei, iar medicina tradițională (chineză, ayurvedică, homeopată etc.) încep să își câștige din ce în ce mai mulți adepți. Oamenii sunt în căutarea surselor de mâncare cât mai naturală și pun accent crescut pe evitarea sedentarismului și prevenirea îmbolnăvirii, apreciind abordarea holistică a persoanei, spre deosebire de medicina alopată care tratează boli, nu oameni.

Tot mai multe companii vânzări directe au sesizat acest trend din ultimii ani și nu au rămas indiferente. Au reacționat investind în cercetarea și producerea diferitelor suplimente nutritive, existând astăzi posibilitatea de a alege dintre mii de produse pe bază de plante naturale, care au atât efect preventiv, cât și curativ.

Dintre primele 100 de companii MLM din top, cel puțin 75% au inclus în potofolii produse pentru nutriție și sănătate. Printre cele mai celebre se numără Amway, MonaVie, Forever Freedom, Oriflame și altele, care sunt interesate nu doar de vânzarea unor produse, ci și de educarea oamenilor în spiritul promovării unui stil de viață sănătos.

Surse: Direct Selling News

Nutraingredients.com

Wall-street.ro

Ted.com

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar