
Pare că producătorii au recunoscut şi au răspuns schimbării în comportamentul consumatorilor în care a intervenit alegerea nutriţiei proactive – şi potenţial preventive. Ca rezultat, multe produse au fost prevăzute pentru a aduce beneficii, inclusiv cele poziţionate clar pe consumatorii de peste 55 de ani sau targetate pe boli care apar odată cu vârsta, cum ar fi cele care afectează sănătatea oaselor sau a ochilor. La celălalt capăt al spectrului de vârstă, vitaminele pediatrice şi suplimentele alimentare pentru copii constituie una dintre categoriile în creştere şi dezvoltare, cu vânzări de peste 275 milioane de euro în 2015, potrivit Euromonitor.
Totuşi, să permiţi acestui sector să continue să-şi exploreze şi în cele din urmă să-şi atingă întregul potenţial nu a fost lipsit de provocări. Cea mai mare dintre acestea a apărut pe plan legislativ, unde este dificil de depăşit lipsa armonizării reglementărilor între statele membre ale Uniunii Europene privind folosirea mai multor ingrediente şi a nivelului maxim de nutrienţi în suplimente. Companiile au fost obligate să prevadă formule specifice pentru fiecare ţară sau să adapteze compoziţia pentru a se adapta la cerinţele comune ale ţărilor membre. Sporirea cererilor pentru autorizaţii de pre-vânzare este dificilă, cu proceduri îndelungate şi nesigure şanse de succes, toate cu costuri mari şi cu o mică valoare adăugată pentru consumatori.
Să obţii aprobarea legală şi să introduci un produs pe piaţă poate fi o realizare importantă în sine, dar nu înseamnă decât începutul. Pentru o firmă, următoarea etapă pentru succesul pe termen lung este să-şi formeze reţele eficiente locale de distribuţie. Din nou, cunoaşterea condiţiilor specifice unei ţări este cheia atât pentru magazine, cât şi pentru a creşte pe piaţa online.