MLM-ul, o soluție viabilă, acum mai mult ca oricând. Vezi un argument exprimat de regele Olandei – editorial de Cristina Bărănescu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Vă sunt familiare replicile “Vreau sa plec din țară. Am terminat o facultate și nu am unde să mă angajez. Ce face statul pentru mine?”, “Statul nu face nimic pentru șomeri/medici/handicapați”, “Ajutoarele de la stat sunt prea mici”?

Vă invit să ne oprim puțin atenția asupra primului discurs al noului rege al Olandei, Willem-Alexander, ținut în septembrie, în ziua în care Guvernul a prezentat bugetul național. În mesajul său, regele a anunțat că epoca “statului bunăstării” s-a încheiat și că este nevoie ca oamenii să își asume responsabilitatea pentru viitorul lor.

“Din cauza evoluțiilor sociale, precum globalizarea și îmbătrânirea populației, piața noastră a muncii și serviciile publice nu mai sunt potrivite pentru necesitățile timpurilor noastre. Statul clasic al bunăstării din a doua jumătate a secolului XX evoluează încet dar sigur către o societate participativă, în care se așteaptă ca cetățenii să aibă grijă de ei înșiși sau să creeze soluții la nivelul societății civile pentru probleme precum pensiile”, a declarat regele Willem-Alexander al Olandei.

“Reformele necesare iau timp și reclamă perseverență”, a spus regele, adăugând că în această perioadă oamenii se așteaptă ”și vor să ia propriile lor decizii, să-și organizeze propriile vieți și să aibă grijă unii de ceilalți”.

Mesajul celui mai tânăr rege din Europa a fost apreciat de presa internațională drept unui istoric, fiind practic la fel de valabil pentru orice țară de pe continent și mai direct decât orice alt mesaj similar transmis anterior.

Altfel spus, celebra frază “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea” are de-acum varianta sa europeană: ”Tuturor celor care pot li se cere să-și asume responsabilitatea pentru propria viață și pentru cea a persoanelor apropiate”.

În acest context, replicile de la începutul textului sunt anacronice, iar cei care se agață de ele și nu se orientează către soluții riscă să ajungă niște inadaptați care vor mări rândurile celor care se consideră “generații de sacrificiu” și nu acceptă că lumea e în continuă mișcare. Și da, în acest context MLM-ul este o soluție viabilă, acum mai mult ca oricând… Dvs. ce credeți?

Foto: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar