Lorand Soares Szász: Cum formez o echipa buna în sistem MLM?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,40 out of 5)
Încarc...

teamMaterialul de mai jos este preluat de pe pagina de Facebook a lui Lorand Soares Szász, business coach, speaker, trainer si antreprenor:

Despre cum să ai o echipă fantastică am scris foarte mult, însă formarea echipelor MLM este puțin diferită față de cele clasice. Personal, am lucrat cu multe persoane din MLM și pot să îți dau câteva idei pe care mi le-am însușit și eu în urma acestor interacțiuni.

Sistemul MLM presupune formarea de echipe și sub-echipe, fiecare coordonată de câte un lider care, la rândul lui, face parte din echipa altui lider.

Dificultatea apare în aceste organizații din pricina lipsei unei distribuții clare a autorității. Cum poți recruta tocmai acei oameni care ar da 100% fiind, practic vorbind, proprii lor șefi? Probabil că știai că majoritatea oamenilor funcționează la locul de muncă datorită fricii. Se tem de concediere, de șeful de departament, de manager etc. Ei bine, această teamă care motivează în structurile clasice a dispărut din organigrama MLM-urilor. De aceea am pregătit câteva principii pentru a-ți forma și motiva echipa într-un MLM:

1. Oamenii educați schimbă lumea!
Cheia oamenilor de succes într-un MLM este abilitatea de a vinde. Nu de a aburi, nu de a păcăli, ci de a răspunde nevoilor clienților tăi. Chiar dacă poți avea un talent în vânzări, nimeni nu poate vinde fără a se antrena constant. Organizează împreună cu echipa ta momente de educație în care să citiți și să discutați tehnici de a vinde. Mai mult, mergeți împreună la cursuri de vânzări și aplicați principiile învățate acolo. Un om educat poate schimba lumea! Alege să ai o echipă educată! Practic acesta este motivul pentru care în România oamenii fug de tine doar când aud cuvântul MLM. Pentru că de ani de zile industria aceasta a fost făcută de rușine de oameni nepregătiți (nu generalizez, dar din păcate majoritatea celor care au intrat în firme de tip MLM nu au pregătire antreprenorială sau în vânzări).

2. Alege oameni proactivi!
Suntem diferiți. Nu oricine e bun în vânzări. Nu recruta pe oricine în echipa ta, doar de dragul de a avea mulți oameni în subordine. Alege acei oameni proactivi care știi că vor da 100% în ceea ce fac. Atunci când lucrezi pentru tine, există tendința de a te lăsa oarecum pe tânjală. Recrutează numai oameni care știu ceea vor de la ei și de la viață! Acest lucru este exact ca și într-o afacere clasică. Nu o să recrutezi pe orcine vine la interviu (asta fac MLM-urile). Faci un proces de recrutare, faci teste, faci evaluari și analize și doar după aceea te hotărești să angajezi. Exact așa ar trebui să procedezi și în MLM. Secretul nu este să ai mulți, ci să ai o echipă bună. Eu aș prefera 10 oameni buni decât 100 slabi.

3. Fii tu un exemplu!
Creierul nostru e foarte interesant. Știai că avem anumiți neuroni care funcționează ca o oglindă? Adică mintea ta observă comportamente pe care și le însușește. Nu o spun eu, o spun oamenii de știință. Fii un lider exemplar pentru ca cei din echipa ta să își însușească ulterior comportamentul. Liderul unei echipe stabilește un trend, un tipar comportamental. Tu ai această putere!

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar