Interviu cu Liviu Păsat, trainer, antreprenor: Instruirea e componenta esențială pentru timpurile actuale

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Liviu-Pasat-time

E pasionat de terapii complementare, este un antreprenor și un trainer de succes, iar invitația pe care ți-o face este  să ai curajul să ceri mai mult de la viață. MLM News vă oferă un interviu cu Liviu Păsat, inițiatorul primului proiect cu seminarii open din România dedicate industriei de Network Marketing.

MLM News: Pentru că între MLM și Coaching, primul în viața dvs. a venit MLM-ul, începem și noi întrebându-vă ce anume din conceptul de multilevel marketing v-a atras în primul moment către acest domeniu?

Liviu Păsat: Aș vrea să încep răspunsurile la întrebări cu o mică precizare. Am un hooby care e mai mult decât un hobby – e o pasiune de-a mea. La momentul în care dau interviul am aproximativ 20 de ani de exepriență în terapii complementare (alternative) și dezvoltare personală. Îmi plac foarte mult oamenii și mi-a plăcut foarte mult să înțeleg care sunt mecanismele interne care conduc viața unui om.

Am citit mii de cărți și am fost la sute de seminarii și am înțeles că modul în care gândești, simți, acționezi îți modelează viața.

De-asta una din precizările pe care vreau să le fac e că e important de unde pornești, cum te auto-definești, ce roluri îți atribui și chiar cum te raportezi la cuvintele pe care le folosești.

Eu de exemplu nu mă identific ca fiind „mlm-ist” și am să explic imediat ce înțeleg prin asta.

Cuvintele creează în mintea umană imagini, sensuri și mai apoi sentimente.

Cuvântul MLM care vine de la multilevel marketing e din perspectiva mea depășit. Definiția e corectă (reflectă venituri care vin dintr-un marketing făcut pe mai multe niveluri) însă are deja o conotație negativă, adusă de zecile de ani de pionierat în care oameni neexperimentați și lipsiți de instruire adecvată și-au agresat cunoștintele și prietenii încercând să le vândă împotriva voinței lor produse sau afaceri nemaiîntâlnite.

Eu cred că undeva în mintea oamenilor „MLM-istul” e o persoană care încearcă să vândă (folosind entuziasmul exagerat) niște produse ale unor firme și pe lângă faptul că într-un final e ocolit de prieteni și cunoștințe, nici nu are cine știe ce venituri sau niște venituri medii!

Cu toată sinceritatea vă spun că eu nu mă consider „mlm-ist”!  Și cred că asta e prima recomandare pe care aș face-o cuiva care vrea să facă o afacere de network marketing. Să fie atent la cuvintele pe care le folosește ca să se definească!

Mă consider om de afaceri. Antreprenor. Am ales să creez valoare pentru oameni, să îi ajut să își rezolve nevoile, frustrările, dorința de mai bine, printr-o metodă care are riscul că nu întotdeauna oferă drumul bătătorit dinainte.

Și din definiția asta, din rolul pe care mi l-am asumat vin și celelate gânduri, acțiuni, rezultate.

Ce m-a atras în primul rând către network marketing? Dorința de a îi ajuta pe oameni.

MLM News: Planul de compensare al Lyoness a fost primul care v-a fost prezentat sau ați mai văzut și alte oportunități MLM înainte? De ce Lyoness?

Liviu Păsat: Totul a început de la ideea Lyoness. Mai văzusem și înainte prezentări de network marketing. Când am aflat însă de Lyoness mi-am dat seama că asta făceam și înainte.

Pe vremea când eram IT-st, mulți prieteni îmi cereau părerea atunci când aveau nevoie să își cumpere un calculator sau ceva componente sau ceva din domeniul IT. Așa că eu cu mare drag intram pe internet sau mergeam în magazine de profil să caut să îi ajut și îi direcționam pe urmă să își cumpere lucrurile necesare. Și când a apărut Lyoness, mi-am dat seama că pot să îi ajut și mai mult pe oameni, nu numai să își găsească ce căutau, dar mai mult, să câștige și bani din asta.

La început nici măcar nu mi-am dat seama că era vorba despre o afacere sau de abilități de vânzări. Deloc.

Apoi începând să mă instruiesc în domeniu (care era complet nou pentru mine) mi-am dat seama cât de multe mai am de învățat.

Deși văzusem și alte afaceri înainte, planul de compensare Lyoness mi s-a potrivit mai bine pentru că, IT-ist fiind, înțelegeam ușor ce înseamnă arbore binar (planul de compensare Lyoness e un hibrid care are printre altele o componentă puternică binară) – și uite așa s-au potrivit 3 motive: – făceam recomandări prietenilor și înainte, dintr-o dată puteam să câștig și bani din asta și în plus înțelegeam și planul de compensare.

Ca să nu spun că a venit la momentul în care aveam nevoie de o schimbare în viață!  🙂

MLM News: Înainte să trecem la trainerul Liviu Păsat, dorim să vă punem o întrebare pe care MLM News o adresează liderilor din industrie: câți oameni care v-au urmat în rețeaua dvs. câștigă aproximativ 500 de euro pe lună? (Nouă ni se pare relevantă în contextul în care Guvernul nu creează locuri de muncă.)

Liviu Păsat: Întrebarea despre câți oameni din structura mea au venituri lunare mai mari decât… aș reformula-o un pic, pentru că are două componente care cred că nu sunt foarte relevante – așa că am să o pun într-o altă lumină.

În primul rând guvernul – care nu creează locuri de muncă!  Guvernul are sarcina să guverneze, nu sunt sigur că are și responsabilitatea să creeze locuri de muncă! De ce ar trebui să le creeze el?

Eu cred că e greșit pusă problema – ca să creezi locuri de muncă, trebuie să creezi valoare pentru oamenii care au nevoie de ea. Și dacă nu e nevoie de valoarea creată – acea firmă va dispare, iar angajații trebuie să găsească o altă formă prin care să creeze valoare!

E o discuție mai lungă și nu vreau să intrăm acum în ea – poate o să discutăm altădată… E nevoie de o schimbare de paradigmă majoră pentru mulți oameni!

Cea de-a doua componentă – legată de „venitul lunar”.

Am fost obisnuiți de la joburile clasice să vedem venitul constant lunar – ei bine nu e același lucru când vorbim despre afaceri.  Sunt luni în care venitul, și el depinzând de mai mulți factori, e mai mare, și luni în care venitul e mai mic. Uite ca un exemplu ce se întâmplă în Italia, în august – majoritatea firmelor trimit angajații în concediu – crezi că firmele, patronii au aceleași încasări? Nicidecum.

Așa că eu le-aș recomanda oamenilor să gândească venitul pe an, să iasă din cutia venitului fix lunar.

Ca să răspund oarecum și la întrebare și să vorbesc despre structura mea – am, de exemplu, două persoane care fac uneori mai mult de 10.000 de euro pe an.

MLM News: Ce credeți că face MLM-ul dificil de înțeles? E un domeniu complex? Oportunitatea trebuie să vină la momentul potrivit pentru fiecare?

Liviu Păsat:  Afacerile în sine sunt complexe. Ca și viața, ca și relațiile, ca și corpul uman, ca și universul… Important e să începi să înțelegi legile care guvernează totul.

Și să le potrivești într-un context. Normal că momentul în care oamenii întâlnesc oportunitățile depinde de mai mulți factori – de anotimpul economic general, de anotimpul economic în care se află persoana, de anotimpul vieții în care se află persoana și așa mai departe.

MLM News: Ce credeți că este cel mai important pentru cineva care tocmai a început un astfel de proiect? Pregătirea, dezvoltarea personală? Este acesta motivul pentru care dezvoltați acest sistem educațional dedicat celor din industria de network marketing? Ce este seminarul Trezește liderul din tine, cu care sunteți în turneu acum prin țară? Care e misiunea lui? Cum a început acest proiect?

Liviu Păsat: Important, mi se pare mie că, dacă intri în procesul ăsta, pe care eu l-aș numi de trezire, către ceea ce vrei, să începi să te instruiești și să înveți din experiența altora – fiindcă economisești mult timp și efort, dacă nu cumva și eviți multe experiențe neplăcute.

Cel mai important lucru pentru cineva care activează în network marketing e bineînțeles instruirea. De fapt aici e din nou o repoziționare a afacerilor de network marketing. Esența în network marketing e a găsi oamenii potriviți pe care să îi instruiești să găsească oamenii potriviți pe care să îi instruiască să găsească oamenii potriviți… și în timpul ăsta să consume produsele sau serviciile oferite de firma producătoare.

Mulți oameni pornesc în afaceri cu gândul „trebuie să găsim ceva  să facem niște bani în plus” și după ce găsesc produsul sau serviciul care li se pare interesant încep să vândă cu entuziasm la prieteni și cunoștințe și nu înțeleg de ce echipa lor nu crește.  Ei bine, entuziasmul inițial e uneori extrem și, nefiind acompaniat și de abilitățile necesare, aduce rezultate nedorite – pierderea prietenilor, etichetarea nedorită etc.

Sunt câteva afaceri care au și școala atașată. Și normal că ăsta este un atu – cred că în momentul ăsta toată lumea are de câștigat dacă există un proiect care să scoată în evidență realitatea: network marketingul este una din industiile viitorului!

Seminarul Trezește Liderul din Tine s-a născut și din frustrarea mea personală că nu am gasit materiale, strategii, programe, cursuri, cărți care să te ajute să înțelegi care e realitatea în afacerea mea.

Am avut rezultate prin acel „trial and error” – „încercând și greșind” – și nu e deloc plăcut să îți dai seama pe urmă că ai fi putut face lucrurile mai simplu.

După ce mi-am dat seama că de fapt informații există, că de zeci de ani sunt traineri de top care predau adevăratul network marketing, ca Randy Gage, Tim Sales, Michael Olivier, Jary Clarc, Tom Big Al,  dar că foarte puține din informațiile necesare sunt disponibile în limba română  – mi-am dat seama că aici e o nevoie masivă. Am luat informațiile, le-am testat și pe urmă le-am pus într-o formă ușor accesibilă.

Proiectul a avut un succes foarte mare încă de la început pentru că oamenii au prins încredere – și-au dat seama că informațiile sunt de valoare și nu le puteau găsi în altă parte.

MLM News: Ce învață un participant la seminarul și workshopul Trezește Liderul din Tine? Dați câteva motive pentru care orice mlm-ist aflat la început ar trebui să fie în sală sau pentru care orice lider ar trebui să își aducă oamenii în sală?

Liviu Păsat: Principalele aspecte pe care un om le va gasi în proiectul Trezește Liderul sunt două: e vorba de psihologie, de modul de gândire necesar pentru a face performanță în afacerile lor, și – al doilea aspect – strategii.

Insist, mulți consideră că au intrat într-o afacere de vânzare , când esența afacerii e de fapt trainingul – duplicarea. Mulți învață tehnici de finalizare când de fapt ce au de făcut e să le deschidă inima oamenilor, nu să îi finalizeze.

Ce primesc oamenii sunt strategii prin care să își consolideze cele patru tipuri de încredere necesare: încrederea în industrie în sine, încrederea în afacerea lor, încrederea în ei înșiși că știu ce au de făcut și încrederea în faptul că știu să își ghideze membrii echipei.

MLM News: Unii lideri s-ar putea teme că ceea ce învață la workshopul dvs. ar putea fi diferit de modul personal de lucru și le-ar putea îngreuna munca de îndrumare a persoanei respective. Există acest risc?

Liviu Păsat:  Legat de riscul ca informațiile primite să contrazică informațiile din trainingurile existente – aici trebuie să recunosc că nu am participat la toate seminariile tuturor afacerilor existente – ar fi fost imposibil – am vorbit însă înainte de a porni proiectul cu lideri din mai bine de 10 afaceri deja foarte cunoscute și intenția mea este să le ofer lucruri în completarea celor pe care le au deja – așa încât să își poată mai ușor dezvolta echipa și abilitățile de duplicare.

Avem în plus un sistem de feedback care ne permite să îmbunătățim seminariile de la un eveniment la altul și asta ne face în momentul ăsta unici și dornici să îi ajutăm pe oameni la scară foarte mare.

MLM News: Care e viziunea dvs.? Misiunea dvs.? Intenționați să dezvoltați niște module de pregătire, pe etape, un sistem, un fel de școală de MLM, astfel încât oricine se află la început în acest domeniu, pe lângă mentoratul oferit de îndrumătorul său, să aibă acces rapid la niște informații de bază? Altfel spus, suntem martori la cristalizarea unui sistem complet de pregătire autohton pentru MLM-iști?

Liviu Păsat: Viziunea mea e relativ simplă – siguranța financiară e la îndemâna oricarui om dispus să acționeze consecvent în direcția  asta.  Și cred că e momentul – economic vorbind și, de ce nu, și din punct de vedere al conștiinței umane – să se facă un salt către o viață mai împlinită.  E unul din mesajale pe care îl transmitem foarte des prin seminariile noastre.

Sunt, într-adevar, mai multe module și unele sunt în dezvoltare – ca feedback la nevoile oamenilor din momentul ăsta. Unul din ele ține, de exemplu, de identificarea și eliminarea blocajelor interne ale oamenilor, legate de industrie în sine. Și asta e direcția și face parte dintr-un proiect ceva mai mare care se va dezvălui pas cu pas.

MLM News: Știm că în acest demers educațional deloc ușor sunteți sprijinit de o doamnă la care țineți foarte mult. Cine este doamna din umbră? Spuneți-ne mai multe despre rolul ei în acest proiect.

Liviu Păsat: Doamna „din umbră” e o doamnă foarte luminoasă care m-a susținut încă din momentul în care nu exista nimic din proiectul Trezește Banii – o femeie superbă care a simțit intuitiv cât de mult putem ajuta oamenii și cât de mult ne putem dezvolta împreună ca și comunitate, ca și oameni.

Numele ei e Irina și una din abilitățile ei majore e să creeze legături între oameni, să le arate că există speranța, că atunci când dăruiești iubire și vrei să crești lucrurile se întâmplă mai frumos.

Pe partea concretă a lucrurilor are genialitatea în a găsi oamenii potriviți și în a promova evenimentele, creând prin asta valoare în viața tuturor.

Sunt cu-adevărat un norocos!  E iubita mea! 🙂

MLM News: Un mesaj pentru cei care nu cred încă în MLM?

Liviu Păsat: Pentru cei care nu cred în NM?

Nici eu n-am crezut, ține de un pic de instuire. Un pic mai multă 🙂

E componenta esențială pentru timpurile actuale și pentru cele care vin. Un om fără instruire e… mai bine mă abțin.

Acum cred că viața îți oferă surprize, oportunități, ocazii să îți faci viața mai frumoasă! Și fiecare are alegerea.

Vezi aici calendarul evenimentelor Trezește Liderul din Tine!

 

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar