Despre libertate în Network Marketing – de Bogdan Gamaleţ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,50 out of 5)
Încarc...

LibertateAm stat de vorbă acum câteva zile cu un lider dintr-un MLM vechi şi mare. Eram curios de ce oamenii de acolo sunt foarte reticenţi în a comunica, în a da de ştire, unui site care fix cu asta se ocupă, despre evenimentele lor, despre invitaţii lor de seamă, despre noile produse, despre îmbunătăţiri ale planului de compensare etc.

Am primit câteva răspunsuri care m-au descumpănit. Se pare că acolo nu e voie să ieşi din front, pentru că „faci cross line” (pentru cine încă nu ştie ce este cross-line, pe scurt, este atunci când interferezi cu o altă linie din interiorul MLM-ului în care activezi), există pericolul ca acele vorbe spuse de tine să aibă repercusiuni negative asupra afacerii în ansamblu şi, bomboana pe colivă, de ce să dai amănunte din ceea ce faci, când tu ai investit bani şi timp? Cum ar veni, dai informaţie gratuită altora, care nu au cotizat la producerea acelei informaţii. Dacă, totuşi, vrei cu tot dinadinsul să vorbeşti cu presa, e musai ca întrebările şi răspunsurile să fie aprobate de „cartierul general”.

Cu toate acestea, mi s-a spus, pe un ton ferm, că nimeni nu e angajatul companiei, fiecare este distribuitor independent. Şi atunci, întreb eu?? Cui ai de dat socoteală, dacă tot eşti propriul tău şef? Şi, mai important, cum creşti echipa, cum aduci oamenii dacă nu prezinţi avantajele de a face parte din acea echipă??

În ce mă priveşte, nu am dat, în toţi anii în care am făcut emisiuni, inclusiv electorale, oricine ar fi fost invitatul, întrebările dinainte, deşi mi s-au cerut nu o dată. Mă gândesc acum că dacă cei de la „centru” nu au încredere în oameni care au ajuns diamanţi, e ceva putred. Mai ales că noi, aici, la MLM News, nu căutăm să punem oamenii sau companiile în dificultate. Din contră, ne bucurăm când se întâmplă câte ceva în industria de Network Marketing din România, tocmai pentru că ştim ce beneficii uriaşe se pot naşte pentru cei care muncesc mult şi susţinut.

Asociația Educațională Opțiuni Pentru Viitor, prin proiectul MLM News, organizează un eveniment important pe 28 martie 2015. Este vorba despre Network Marketing Forum, conferinţă dedicată profesioniştilor în vânzări directe, dar nu numai. Vor fi acolo, ca speakeri, lideri din industrie, oameni cu experienţă deosebită, oameni care au dovedit eficienţă şi care sunt de succes în domeniu.

Într-o încercare disperată de a înlesni un schimb de experienţă cu „concurenţa”, l-am invitat pe acel lider de care vorbeam mai sus să vină acolo, cu echipa lui sau nu, tocmai pentru a face cunoştinţă cu alţi „luptători” în domeniul vânzărilor directe. Am primit două răspunsuri uluitoare: primul, ca o metaforă, suna cam aşa: „V-ar conveni să vă vedeţi nevasta cu altul la o cafea?” Acum, nu ştiu cine ce nevastă are, dar, dacă aş vedea-o pe soţia mea la o cafea cu altcineva, m-aş gândi că poate eu nu ştiu să o ţin lângă mine, sau, mai rău, ea nu se poate abţine. În ambele cazuri, eu sunt de vină. Trebuia să mă uit mai bine înainte să mă căsătoresc cu ea. Dacă ea nu e fidelă, cred că e problema mea. Iar atitudinea sectară prin care nu permitem oamenilor din echipa noastră să ia contact cu alţi oameni, din alte MLM-uri, denotă o mare nesiguranţă în a-i păstra pe cei din propria echipă. Şi aici, ori liderul are o problemă, ori afacerea. Or, afacerea merge foarte bine, spun cifrele…

Al doilea răspuns a fost că nu are rost să meargă oamenii lui la o astfel de întâlnire, pentru că ar fi o pierdere de timp. Aşadar, nu va veni nimeni. Iar dacă, totuşi, va veni cineva, va deveni o „oaie neagră”. Îmi şi imaginez o întâlnire în cadrul acelei echipe, cu respectivul pus la zid, înfierat pentru nesăbuinţa şi indisciplina crasă. Nu ştiu, poate acel lider ştie ce ştie, dar cred că există viaţă şi dincolo de MLM. De fapt, de ce facem MLM? Tocmai pentru a avea o viaţă mai frumoasă, pentru a cunoaşte oameni de calitate, pentru a călători în echipă, pentru a ne bucura de venitul pasiv care ne asigură câştiguri suplimentare serioase. Această îndoctrinare, gen ochelari de cal, pe mine mă face să nu vreau vreodată să mă înscriu în acel MLM. Sper, însă, că doar acel lider are o problemă de dezechilibru între nivelul de carieră în afacere şi cel al dezvoltării personale. Nu o cenzură ţine un om lângă tine. Sau nu ţine un om de calitate, care va dori să-şi recapete libertatea. Acea libertate pe care o clamează toate afacerile de network marketing. Lipsa şefului, a programului strict, a termenelor…

MLM este o afacere foarte corectă, în sine. Câştigi direct proporţional cu cantitatea şi calitatea muncii prestate, cu îndrumare de la sponsor, din cărţi, din întâlniri de mai mică sau mai mare anvergură. Iar o afacere de succes ar trebui să lase oamenii ei să vadă ce e în jur, tocmai pentru a vedea că afacerea lor e cea mai bună, că alegerea lor a fost corectă.

Nu degeaba un autor de plan de compensare a instituit un premiu de 20.000 de dolari cui vine cu unul mai bun. Bănuiesc că acel om are mare încredere în planul lui de compensare.

Nu sunt de acord cu „Crede şi nu cerceta!”. Din contră, cercetaţi, informaţia vă dă putere, stimaţi constructori de afacere MLM!

M-am gândit puţin că s-ar putea ca interlocutorul meu să citească aceste rânduri şi să se supere, chiar dacă nu am dat niciun fel de detaliu despre el sau companie. Dar mi-am adus aminte că nu va citi niciodată, pentru că ar fi “pierdere de vreme”.

Libertate!

 

Iti place articolul? Da-i Share:

Comentarii (2)

  1. Dan

    No cross-line este un principiu de lucru sănătos, cu multe avantaje. Cred ca protejează multe afaceri (de orice fel), daca e aplicat corect. Din păcate sunt oameni care nu înțeleg ca “a te scalda prin mai multe mlm- uri” nu îți aduce câștig pe termen lung, ci doar un câștig de moment.Nu e ceva de condamnat la extrem , atat timp cat suntem liberi sa alegem. Daca e sa vedem ce s-a vrut cu acest principiu,căutăm esența, vom vedea ca este o valoare de apreciat , doar ca oamenii își fac versiunile lor proprii , mai aproape de puțintele si neputintele lor, adică aduc cadrul general de lucru intr-o versiune apropiată de zona lor de confort.(de cele mai multe ori versiunea aleasa este eronata). E natura ființei umane sa facă asta, uneori greu de condamnat pozitiv sau negativ.Cert este ca valorile regăsite dintr-un bussines tip mlm veritabil ar trebui sa îți aducă mai multa libertate, ca de aici a plecat ideea. Erori de mod de lucru am văzut cu toții , in mlm si nu numai, doar ca libertatea isi are prețul ei. P.S.: atitudinea de sectant dintr-un mlm dăunează grav sănătății acestuia.

  2. MLM / Network Marketing este o afacere corecta, insa, ca in orice activitate, este vorba despre oamenii cu care te asociezi si de valorile comune cu care rezonezi. Valorile mele principale sunt integritate, creativitate, autonomie, independenta financiara, sanatate, succes. Am cunoscut si eu cateva afaceri MLM de top, insa “am divortat” de acestea atunci cand nu m-ati simitit confortabila si autonoma in ceea ce faceam. Daca te simti bine intr-un sistem, simti ca evoluezi si te dezvolti in fiecare zi, atunci este OK, acea afacere este pentru tine. In caz contrar, spune “multumesc” pentru acea experienta si cauta mai departe acei oameni si acele activitati care simti ca iti aduc mai multa valoare si bucurie in viata ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar