Declinul inteligentei umane in era informatiei

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

În pofida tuturor progreselor făcute de omenire de-a lungul ultimelor sute de ani, începând cu revoluția industrială și continuând cu cea tehnologică, unii experţi sunt de părere că oamenii îşi pierd capacităţile cognitive şi devin mai instabili emoţional.

Realitatea.net informează că, potrivit geneticienilor de la Universitatea Stanford, declinul nostru intelectual este strâns legat de mutaţiile genetice negative. Astfel, capacităţile noastre cognitive şi emoţionale sunt alimentate şi determinate de efortul combinat a mii de gene, ceea ce face ca, în cazul foarte probabil al apariţiei unei mutaţii în oricare dintre aceste gene, inteligenţa sau stabilitatea emoţională să fie afectate negativ.

Așa au concluzionat că, dacă un cetăţean obişnuit din Atena anului 1.000 î.Hr. ar apărea dintr-o dată în mijlocul nostru, acesta s-ar număra printre cele mai străluciţi şi mai activi intelectual colegi sau prieteni de-ai noştri, cu o memorie bună, o gamă largă de idei şi o idee clară despre problemele importante. În plus, probabil că ar fi și printre cei mai stabili emoţional prieteni sau colegi.

Mai mult, persoanele cu anumite mutaţii genetice nefaste beneficiază de o şansă mai mare ca niciodată de a supravieţui şi de a trăi printre cei “puternici”. Teoria lui Darwin inversată este mult mai probabilă în societatea de astăzi şi, prin urmare, cei cu gene bune nu vor domina neapărat în societate aşa cum se întâmpla în trecut.

Sunt genele principalul motiv pentru declinul cognitiv al rasei umane? Dacă oamenilor le lipseşte inteligenţa într-o măsură mai mare decât în trecut, identificarea cauzelor este importantă. Una dintre cauze pare să stea în dieta noastră zilnică.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că o substanţă prezentă în mod agresiv în apă, fluorura, contribuie la scăderea IQ-ului, iar rezultatele se sprijină pe ipoteza unor efecte adverse, după expunerea la fluoridă, în dezvoltarea neurologică a copiilor.

Un alt studiu constatată că pesticidele (în special CPF – clorpirifos) sunt responsabile pentru schimbările de durată din structura generală a creierului – adică pentru nivelurile mai scăzute de informaţii şi atenuarea funcţiilor cognitive.

Nu s-au lăsat mai prejos nici cercetătorii britanici, care au descoperit legătura dintre alimentele procesate şi un IQ redus, într-un studiu la care au participat 14.000 de copii. Potrivit acestora, dacă un copil consumă alimente procesate de la vârsta de 3 ani, declinul IQ-ului său ar putea debuta până la vârsta școlii. Dimpotrivă, copiii care au primit o dietă bogată în nutrienţi, incluzând consumul de fructe şi legume, şi-au crescut IQ-ul pe o perioadă de 3 ani.

Pentru a încheia într-o notă de umor britanic, bine că-l avem pe Jamie Oliver… sau măcar suplimentele nutritive naturale. De fapt, expresia suntem ceea ce mâncăm nu este de azi, de ieri. Astăzi doar începem să conștientizăm acest lucru, dovadă și procentul însemnat din vânzările companiilor MLM care este reprezentat de suplimentele nutritive.

Tema declinului IQ-ului nu este nouă. De fapt, acum trei ani, deci cu mult înaintea specialiștilor de la Stanford, un autor român publica o carte (“De la maimuța sălbatică, la maimuța domestică”) în care susținea că inteligența medie a omului modern este doar o rămășiță a celei din paleolitic.  Este vorba despre Constantin Crețan, scriitor și medic, pe blogul său putând fi găsite mai multe articole despre acest subiect.

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar