Cum să-ţi antrenezi creierul pentru o performanţă ridicată

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

brainToţi vedem lumea din prisma a trei serii de convingeri, arată Geoffrey James într-un articol pentru Inc.com, iar pentru a ne îmbunătăți performanța intelectuală e nevoie să le facem pe toate acestea trei mult mai eficiente. În ultimele două decenii, Gerhard Gschwandtner a investigat caracteristicile gândirii omenilor de succes şi cum reuşesc să le dezvolte. În studiu, el a creat un model fascinant şi util asupra modului cum aceste convingeri sau concepţii, cum le-a numit el, determină în fond acţiunile noastre. El vede creierul lucrând ca o piramidă cu trei nivele.

 Concepţiile implantate

Acestea sunt convingeri pe care le absorbi pornind de la cultura ta, de la părinţi sau de la cei responsabili. În timp ce unele din aceste convingeri por fi utile şi edificatoare, altele dintre ele pot fi dăunătoare şi pot să te ţină pe loc.

Provocarea aici, potrivit lui Gschwandtner, este „să uzi florile, nu şi ierburile” prin a lua o decizie conştientă fie de a îmbrăţişa, fie de a respinge aceste credinţe.

Concepţiile imprimate

Aşezate mai sus, aceste credinţe imprimate sunt convingeri create când eşti impresionat de un profesor grozav, un mentor sau un antrenor.

Acest gen de experienţe pot pur şi simplu să-ţi schimbe viaţa. Poate fi vorba despre o schimbare a modului de a gândi ca rezultat al unei cărți citite, al unui discurs urmărit sau al unei conversații.

Concepţiile inspirate

Aflate la cel mai ridicat nivel al piramidei, credinţele inspirate transcend antecedentele voastre şi chiar lecţiile pe care le-aţi învăţat cu mentorii voştri.

Cum spune Gschwandtner: „Cu toţii avem în forul nostru interior ceva special pe care l-am putea numi «interiorul magic» sau talentul care vrea să iasă la suprafaţă sau visul care ne invită să gândim în legătură cu explorarea unei noi direcţii în vieţile noastre”.

Provocarea aici este să ţineţi cont de aceste credinţe inspirate ca să vă faceţi viaţa mai plină de sens.

Amplifică-ţi performanţa

O caracteristică minunată a minţii omeneşti este că, dacă pui o întrebare, va veni cu un răspuns. (Iată de ce este important să pui întrebările corecte!)

Folosind acest principiu, iată o fișă de lucru recomandată de autorul articolului din Inc.com.  Aceasta ajută să concentrezi şi să canalizezi aceste trei nivele ale minţii tale, astfel încât să poţi să performezi la un nivel ridicat:

Concepţiile implantate

 – Ce credinţă pe care o am de când eram copil s-a dovedit a fi cea mai utilă?

– Ce pot să fac, astăzi, ca să-mi consolidez şi să-mi fixez credinţele utile?

– Ce pot să fac, astăzi, ca să şterg şi să elimin credinţele disfuncţionale?

 Concepţiile imprimate

– Care sunt cele trei cărţi care m-au influenţat cel mai mult?

– Care sunt cele trei experienţe care m-au învăţat cel mai mult?

– Ce pot să fac, astăzi, ca să-mi fixez credinţele pe care le-am dobândit?

– Date fiind obiectivele mele curente, care sunt cei trei mentori cei mai buni (autori, experţi, consultanţi) care m-au ajutat să mă dezvolt?

 Concepţiile inspirate

 – Dacă aş putea face orice şi ştiu că nu pot eşua, ar fi …

– Ce mă ţine departe de a-mi urma această inspiraţie?

– Care este planul meu pentru a urma această inspiraţie?

Sursa: Inc.com

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar