Cum sa fii un orator convingator

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Prezentatoarea bine-îmbrăcată citește introducerea ta la microfon. În sfârșit, îți face semn să i te alături pe scenă. În timp ce mergi către podium, audiența te aplaudă. Ai ajuns, tușești puțin ca să-ți cureți gâtul. Toți se uită la tine. Ți-e teamă să nu rămâi fără glas, așa că ți-i imaginezi dezbrăcați. Ai auzit că această imagine mentală ar ajuta; în schimb ți se face greață.

E timpul să nu-ți mai faci griji și să începi să prezinți! Acesta e momentul tău de glorie, în care să-ți transmiți mesajul, să influențezi și să inspiri. Mintea se limpezește și ții cel mai bun discurs din viața ta.

De ce?

Pentru că ai toate atuurile ca să fii un orator extraordinar, convingător. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de secretele care ridică audiența în picioare.

Iată 5 dintre pașii cei mai importanți de urmat ca vorbitor în public, recomandați de Success.com:

Pasul 1: Nu este despre tine

Este doar despre audiență. Nu contează din cine este alcătuită audiența (chiar și un toast la o nuntă în familie), cei mai importanți oameni pentru cei din audiență sunt ei înșiși.

Pune-te în locul lor ca să afli care este cel mai important, urgent mesaj pe care trebuie să-l audă și aliniază obiectivul persuasiunii tale cu scopurile lor.

Dacă arăți un interes real față de ascultătorii tăi, și ei vor fi într-adevăr interesați de mesajul tău.

Pasul 2: Omite slide-urile inutile

Dacă trebuie să folosești o prezentare PowerPoint, încearcă să fie una calibrată astfel: un slide la 5 minute de vorbit; mai puțin de 10 cuvinte pe un slide sau doar o imagine în locul cuvintelor.

Nu le citi slide-urile prezentatorilor, asta pot face și singuri dacă le trimiți prezentarea prin e-mail.

Pasul 3: Imprevizibilul se va produce

Poartă-te de parcă n-ar fi important!

Dacă sună un telefon, continuă să vorbești, ignoră dacă se trântește o ușă sau dacă cineva strănută. Audiența este atentă la tot ceea ce faci și la cum reacționezi.

Rămâi concentrat asupra mesajului pe care îl ai de transmis și la fel vor face și ei.

Pasul 4: Nu-ți scrie discursul detaliat ca să-l memorezi

Vei suna ca un computer și vei fi neliniștit dacă uiți chiar și o singură propoziție.

În schimb, notează-ți 3 idei principale cât mai exact posibil – sau poți să le desenezi, dacă ești o persoană vizuală – și exersează conectarea lor cu un discurs liber.

Profesioniștii știu că procedând astfel, nimeni nu va observa dacă ai sărit peste un punct, decât dacă le spui tu.

Pasul 5: Încheie în forță, indiferent de cum a decurs discursul

Nu trebuie să reciți o poezie a unui om celebru.

În schimb, le poți spune ascultătorilor de ce sunt ei importanți și cum le va influența mesajul tău viața, cariera, familia.

Umanizează-ți mesajul de încheiere și oamenii vor pleca cu sentimentul unei conexiuni ce merge mai departe de întâlnire.

Sursa: Success.com

 

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar