Cele patru forte mondiale care sparg tendintele

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

WakeupSistemul de operare al economiei planetei este pe cale de a fi rescris. În selecţia alcătuită din noua carte No Ordinary Disruption (Distrugere neobişnuită), autorii explică tendințele care remodelează lumea şi de ce conducătorii trebuie să se acomodeze cu o nouă realitate.

În Revoluţia Industrială de la sfârşitul sec. XVIII şi începutul sec. XIX, o nouă forţă a schimbat totul. Astăzi lumea trăieşte o tranziţie şi mai puternică datorită confluenţei a patru forţe cu impact puternic, oricare din ele putându-se clasa printre cele mai mari schimbări pe care le-a văzut vreodată economia mondială. Comparativ cu Revoluţia Industrială, se estimează că această schimbare se produce de zece ori mai rapid şi la o scară de 300 ori mai mare, sau cu un impact de circa 3.000 ori mai puternic. Deşi ştim cu toţii că aceste schimbări se întâmplă, cei mai mulţi dintre noi nu realizează întreaga magnitudine şi efectele secundare sau terţiare care vor avea loc. Cam cum valurile se pot amplifica unul pe altul, aceste tendinţe prind putere, magnitudine şi influenţă pe măsură ce interacţionează, coincid şi se hrănesc una cu alta. Împreună, aceste patru tendinţe distrugătoare fundamentale produc o schimbare monumentală.

 1. După Shanghai: Epoca urbanizării
  Prima tendinţă este schimbarea „epicentrului” activităţii şi dinamismului economice către pieţe emergente cum ar fi China şi către oraşe din aceste pieţe. Aceste pieţe emergente trec prin revoluţii simultane industriale şi urbane, deplasând centrul economiei mondiale înspre est şi sud cu o viteză nemaiîntâlnită.
 2. Vârful icebergului: Schimbarea tehnologică accelerată
  A doua forţă este acceleraţia în raza de acţiune, scară şi impact economic a tehnologiei. Aceasta – de la presa tipărită până la motorul cu aburi şi la Internet – a fost dintotdeauna o uriaşă forţă de a răsturna starea de fapt (status quo). Diferenţa astăzi este omniprezenţa absolută a tehnologiei în vieţile noastre şi viteza de schimbare.
 3. Îmbătrânirea nu mai este ce a fost odată: răspunsul la provocările unei lumi în curs de îmbătrânire
  Populaţia umană îmbătrâneşte. Fertilitatea se prăbuşeşte, iar populaţia lumii „albeşte” dramatic. Dacă îmbătrânirea a fost evidentă în economiile dezvoltate de ceva vreme – Japonia şi Rusia îşi văd populaţiile în declin de câţiva ani – deficitul demografic se răspândeşte acum în China şi, în curând, va atinge şi America de Sud. Pentru prima dată în istoria omenirii, îmbătrânirea ar putea însemna că populaţia planetei va rămâne stabilă pe majoritatea globului.
 4. Comerţul, oamenii, finanţele şi datele: conexiuni globale mai bune
  Cea de-a patra forțăeste gradul în care lumea este mult mai mult conectată prin intermediul comerţului şi prin mişcările de capital, de oameni şi de informaţie (date şi comunicaţii) – pe care le putem numi „fluxuri”. Comerţul şi finanţele sunt de multă vreme în povestea globalizării, dar, în ultimele decenii, s-a produs o schimbare semnificativă. În loc de o serie de linii care leagă noduri majore de comerţ din Europa şi America de Nord, sistemul de comerţ global s-a extins într-o reţea complexă, complicată şi care se răspândeşte. Asia devine regiunea cu cel mai intens comerţ pe plan mondial.

Aceste patru forţe au câştigat în ritm, au crescut ca scară şi au început împreună să aibă un impact material asupra economiei mondiale în jurul intrării în secolul XXI. Astăzi, ele au un model bine stabilit de impactare în, practic, fiecare piaţă şi în fiecare sector al economiei lumii – şi, da, în fiecare aspect al vieţii noastre.

Articolul este un extras redactat după No Ordinary Disruption: The Four Global Forces Breaking All the Trends, care va fi publicat pe 12 mai 2015 în PublicAffairs.

Sursa: mckinsey.com

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar