Antreprenori celebri din filme. Vezi ce poti invata de la ei

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Când F. Scott Fitzgerald a publicat The Great Gatsby în 1925, puțini oameni și-au dat seama că e o figură iconică a antreprenoriatului american, creată în misteriosul Jay Gatsby. În adaptarea lui Baz Luhrmann, lansarea filmului The Great Gatsby în cinematografe, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, ne dă prilejul de a învăța de la eroul lui Fitzgerald și alți antreprenori fictivi.

Iată o privire asupra a 10 antreprenori memorabili din cărți, filme și emisiuni TV – selecție realizată de Entrepreneur.com. Unele figuri sunt de urmat, altele servesc doar ca atenționări. Dar toate au ceva în comun: sunt personaje fascinante și dinamice, la fel ca antreprenorii din viața reală.

1. Figura centrală enigmatică a capodoperei lui F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby, Jay Gatsby trăiește într-un conac imens în Long Island. El provine dintr-o familie săracă din Vestul Mijlociu, și este posibil să-și fi dobândit averea prin mijloace ilicite. El dă petreceri grandioase pentru a-i atrage atenția femeii de care a fost îndrăgostit încă din tinerețe, Daisy Buchanan. Viața lui se termină dramatic printr-o crimă.

Lecția: Să ai standarde ridicate este bine – Steve Jobs le-a avut, la fel ca mulți alți oameni de succes – dar există o diferență între ridicate și imposibile. Nu te omorî pentru un vis irealizabil.

2. Un magnat al ziarelor, Charles Foster Kane, își începe ascensiunea atunci când cumpără un ziar și îl transformă într-un imperiu mass-media. Bazat pe viața reală a ziaristului William Randolph Hearst, rolul lui Kane (Citizen Kane) este de o forță impresionantă, dar este cel al unui egomaniac. El încearcă să intre în politică, dar trebuie să se retragă din cursă pentru că adversarul lui Kane descoperă că acesta își înșela soția. Târziu se retrage la proprietatea sa de 49.000 de acri, numită Xanadu, și moare amintindu-și o jucărie copilărie – poate singurul lucru din viață care l-a făcut vreodată fericit.

Lecția: Rufele murdare vor fi descoperite mai devreme sau mai târziu, așa că cel mai bine este să joci după reguli, dacă vrei să rămâi în afaceri.

3. Un miliardar Playboy și tehnolog, Tony Stark (Iron Man) și-a fondat compania sa, Stark Industries, pentru a dezvolta arme pentru armata Statelor Unite. Dar el este capturat în războiul condus de SUA în Afganistan și insărcinat de către răpitori să construiască o armă de distrugere în masă. În schimb, el construieste primul prototip al unui costum-armură alimentat și scapă, devenind super-eroul Iron Man. De-a lungul anilor, el își îmbunătățește continuu armura, concomitent cu dezvoltarea de noi tehnologii pentru apărarea națională și energie curată.

Creatorul lui Iron Man, Stan Lee, a spus că vrea ca Stark să fie “chintesența capitalistului”, așa că și-a bazat personajul pe Howard Hughes, un om de afaceri din viața reală, inventator și “sclav” al doamnelor. Cel mai recent film, Iron Man 3, a avut încasări record de 175 milioane dolari în weekend-ul de deschidere de la începutul lunii.

Lecția: Chiar și în momentele de criză, nu te opri din inventat!

4. Unul dintre eroii romanului influent Atlas Shrugged al lui Ayn Rand, Hank Rearden, este fondatorul Rearden Steel, descrisă ca fiind compania de oțel cu cel mai de succes din SUA. Rearden este un inventator talentat și metalurgist. El dezvoltă Rearden Metal, un aliaj propriu, care este mai puternic și mai ușor decât oțelul. El intră în conflict mai târziu, cu guvernul, care în roman trece la naționalizarea activelor proprietarilor de afaceri, și este pus sub acuzare. Rearden se apără cu succes în instanță, primind ovații în picioare din partea mulțimii. În cele din urmă, se alătură unui grup de antreprenori și oameni creativi care au intrat în grevă – refuzând să-și desfășoare afacerile – pentru a protesta împotriva politicilor distructive ale guvernului.

Lecția: Apără-ți cu înverșunare dreptul la proprietate intelectuală și valoarea muncii tale!

5. JC Wiatt (Baby Boom) este un consultant de management exigent, poreclită “D-na Tigru” pentru duritatea ei, trăiește o viață antrenantă în Manhattan. Dar viața ei se schimbă total după ce moștenește o fetiță, Elizabeth, de la un văr decedat. Ea își pierde în cele din urmă de locul de muncă, deoarece copilul îi ocupă prea mult timp și energie. Ajunsă la capătul răbdării, se mută într-o casă la țară în Vermont și se axează pe vânzarea de sos de mere natural – pe care l-a creat pentru Elizabeth – ca aliment pentru copii. Când afacerea ei ia amploare, fostul ei șef se oferă să-i cumpere compania pentru câteva milioane și s-o aducă înapoi la New York. Wiatt îl refuză și decide, ca mulți alți antreprenori, să-și crească afacerea pe cont propriu.

Lecția: Să pivotezi departe de viața pe care ai crezut că o vrei, poate conduce uneori la un al doilea act chiar mai bun.

6. Lex Luthor (Superman), unul dintre inamicii lui Superman, este fondatorul și CEO al LexCorp, o firmă de inginerie aerospațială transformată în corporație multinațională. Un geniu inventator și criminal, Luthor se luptă cu Superman și alți eroi, în timp ce concurează cu compania lui  Bruce Wayne, Wayne Enterprises, pentru contracte profitabile de afaceri. Luthor a crescut în sărăcie, dar a reușit să frecventeze Institutul de Technologie din Massachusetts , după care a fondat LexCorp și a început să comploteze la extinderea puterii peste întreaga planetă și dincolo.

Lecția: Determinarea, inteligența și munca grea te pot duce departe de la începuturi modeste. Încearcă doar să nu devii un nebun cuceritor al planetei între timp.

7. Daniel Plainview (There Will Be Blood) este un om al țițeiului american, de la sfârșitul secolului al 19-lea, care a convins oamenii simpli să-și vândă ieftin terenurile bogate în petrol. După ce unul dintre muncitorii lui este ucis într-un accident de foraj, Plainview îl adoptă pe fiul acestuia, HW. Plainview continuă vânătoarea sa insațiabilă după avere, achiziționând terenuri și alungând ofertele de preluare din partea companiei mult mai mari, Standard Oil. Numai după ce HW își pierde auzul într-o explozie, își dă Plainview seama cât de mult îl iubește pe băiat. Dar, frustrat de incapacitatea sa de a comunica, el crește distanța între el și HW și își pierde sănătatea pe măsură ce îmbătrânește.

Lecția: Familia este un atu în afaceri. Nu fiți atât de concentrat asupra obiectivelor de carieră,  încât să uitați de oamenii din viața dvs., care dau un sens realizărilor.

8. Ca tânăr absolvent al Institutului de Tehnologie din California, Walter White (Breaking Bad) a co-fondat Technologiile privind materia cenușie, un centru de cercetare științifică. El i-a vândut mai târziu partea sa din companie partenerului său pentru doar 5.000 de dolari, urmând să constate că valoarea netă a companiei a urcat la peste 2 miliarde de dolari. Un om de știință genial, White lucrează sub potențialul său, ca profesor de chimie la liceu atunci când încep veștile rele. A fost diagnosticat de un medic cu cancer la plămâni în fază terminală la scurt timp după cea de-a 50-a lui aniversare. În ​​disperare de cauză, începe să producă metamfetamină cristalizată ca o modalitate rapidă de a face destui bani pentru a-și asigura familia după moartea sa. White se transformă treptat într-un lord al drogurilor nemilos, mulțumit că a găsit încă o dată ceva ce poate face mai bine decât oricine altcineva.

Lecția: Nu fi un escroc. Găsește ceva la care te pricepi cu adevărat și rămâi la asta.

9. Samantha Jones are propria ei firmă de relații publice în Manhattan. Un director de succes, ea iubește, de asemenea, și să petreacă.  În Sex and the City 2, în timp ce călătorește pentru afaceri la Abu Dhabi, Jones este arestată pentru încălcarea legilor de decență publică. Ca răspuns, șeicul arab cu care trebuia să dezvolte o campanie de PR pentru afacerea lui, anulează întâlnirea, și Jones și prietenele ei – care o însoțeau în călătorie – trebuie să fugă din țară.

Lecția: Încrederea în tine este crucială, dar atunci când faci afaceri în străinătate, învață și respectă obiceiurile locale.

10. Un agent talentat și obraznic care și-a co-fondat propria agenție, Ari Gold (Entourage), reprezintă vedetele de cinema și alți clienți mari în vogă. El a aterizat la Hollywood după ce și-a luat diploma de licență la Harvard și un dublu MBA/JD de la Universitatea din Michigan. De-a lungul seriei Entourage, el face tot ce este nevoie – inclusiv sabotează alți agenți și clienții lor – pentru a face lucrurile să decurgă în favoarea lui. În timp ce abordarea sa îi aduce mare succes, de asemenea, el câștigă și mulți dușmani. La sfârșitul seriei, el lasă presiunile afacerilor deoparte, pentru a călători în lume cu soția lui.

Lecția: Nu vă fie teamă să faceți unele treburi atunci când sunt necesare, dar nu distrugeți prea multe relații. Este posibil să aveți nevoie de ajutor de la acei oameni mai târziu.

Sursa: Entrepreneur.com

Iti place articolul? Da-i Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
* = câmp necesar